ארגונים שמצליחים לייצר מנהיגות משותפת (Shared Leadership), הם ארגונים שנהנים מעובדים אחראים יותר, משתפים בידע, מרוצים יותר ובעיקר אפקטיביים יותר.
זו השורה התחתונה שעולה ממטא אנליזה בה נבדק הקשר בין מנהיגות משותפת ואפקטיביות של צוותי עבודה (Wang, Waldman & Zhang, 2014). המאמר ותוצאותיו מעניינים ביותר, וקריאה מומלצת לעוסקים במנהיגות ולמנהיגים עצמם. בינתיים, שמחים לשתף בתקציר שערכנו מתוך המאמר:
מנהיגות משותפת היא מנהיגות לא פורמלית אשר צומחת מלמטה, ומשלימה את המנהיגות המסורתית. זהו תהליך השפעה מתמשך, הדדי וסימולטני, המתרחש בין כל חברי הצוות – לרוחבו, כלפי מעלה וכלפי מטה. נמצא כי היא מגבירה אינטראקציות חברתיות ותורמת במיוחד לאפקטיביות של הצוות או היחידה הארגונית. מנהיגות זו הופכת חיונית בייחוד בארגונים גלובליים, שלהם עובדים עתירי ידע, מבנה היררכי שטוח וגבולות ארגוניים גמישים. להלן מספר נקודות מפתח מתוך המחקר ותוצאותיו:
- מעבר למחקרים רבים, יש מתאם חיובי בין מנהיגות משותפת לעבודת צוות אפקטיבית. נמצא כי מנהיגות משותפת בצוות מגבירה שיתוף בידע, מעודדת ליטול אחריות, תורמת ללכידות הצוות ומעלה את שביעות הרצון של חבריו.
- מנהיגות משותפת מקבלת משנה חשיבות כאשר עבודת הצוות מורכבת. עבודה מורכבת הדורשת מומחיות או אפופה באי ודאות, מצריכה מספר אנשים שיישאו בנטל, כלומר, יחזיקו במספר נקודות מבט, ישתתפו בלמידה הקבוצתית, ויעזרו להפיג את התסכול שעלול להיווצר בנסיבות הללו.
- המנהיגות ההיררכית והמנהיגות המשותפת מתרחשות באופן סימולטני ומשלימות זו את זו, אך האם נוכל להסתפק במנהיגות היררכית? במחקר זה נמצא שמנהיגות משותפת מסבירה אף היא חלק ייחודי בשונות של אפקטיביות הצוות. כך שניתן להסיק שיש צורך בשילוב שני סגנונות המנהיגות.
אז עכשיו נשאלת השאלה – איך מעודדים מנהיגות משותפת אצל האנשים שלכם. על זאת ועוד נפרט בפוסטים הבאים.
מוזמנים להמשיך לעקוב.
Wang, D., Waldman, D., & Zhang, Z. (2014). A meta-analysis of shared leadership and team effectiveness. The Journal of Applied Psychology, 99(2), 98-181.